Alimentație
Alimentatia este un factor important pentru noi, in special alimentatia pentru copii. Educatia privind stilul de viata sanatos incepe din copilarie. Copiii care invata de mici sa consume alimente sanatoase zilnic, micul dejun, fructe si legume, vor practica aceste deprinderi si ca adult.
La After School Guguta, atat mancarea cat si gustarile sunt preparate în bucatarie de catre bucatareasa dupa retetare, avizate de medic nutritionist. Mancarea se pregateste in conformitate cu normele de igienă şi siguranţă a alimentelor şi constă în preparate sănătoase, diversificate şi adecvate vârstei celor mici. Oferim un meniu variat si echilibrat, respectand principii nutritionale necesare in dezvoltarea si cresterea copilului, se folosesc ingrediente proaspete, se gateste sanatos, gustările dulci sunt preparate de bucatareasa.
Bucataria este avizata DSVSA, iar meniurile sunt gândite și elaborate de catre medic nutriționist pediatru, astfel incat sa acopere necesarul zilnic de nutrienti.

Meniurile sunt atent întocmite respectând particularităţile de vârstă ale copiilor şi principiile unei alimentaţii bogate, sănătoase şi diversificate si respectă cu stricteţe necesarul de proteine, glucide, lipide şi calorii pentru fiecare categorie de vârstă şi gramajele ingredientelor necesare, pentru următoarele tipuri de alimente: lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, peşte şi preparate din peşte, ouă, grăsimi animale şi vegetale, produse cerealiere, legume, leguminoase uscate, fructe, zahăr şi produse zaharoase. Se acordă o mare atenţie materiei prime utilizată la prepararea mâncării, cămara fiind aprovizionată saptamanal si ori de cate ori este nevoie cu legume si fructe proaspete si de cea mai buna calitate, conforme si avizate din punct de vedere sanitar veterinar.
Meniul zilei este adaugat saptamanal pe kinderpedia pentru a fi vizualizat de catre toti parintii.
Asistenta medicală asigură respectarea regulilor de igienă, face degustarea zilnica si verifica prelevarea zilnica a contraprobelor. Verifica si avizează meniul saptamanal. asistenta medicala cat si doamna doctor verifica daca igiena copiilor este corespunzatoare, insista pe formarea deprinderilor sanatoase de igiena, inca de la aceasta varsta. Copiii sunt incurajati sa manance singuri (sunt ajutati doar la nevoie), sa manance alimente ce trebuie mestecate pentru a se stimula dezvoltarea maxilarelor si a dentitiei.
Stiind ca dezvoltarea fizica si neuropsihica a copiilor este strans legata de calitatea alimentatiei acestora, modul in care se asigura prin alimentatie, necesarul caloric in functie de varsta, efort fizic, stare fiziologica, monitorizam periodic parametrii notritionali prin anchetele alimentare efectuate de catre medicul unitatii. De aceea, periodic dna doctor efectueaza ancheta alimentara, o metoda de apreciere cantitativa si calitativa a alimentatiei colectivității care are ca obiective:
Verificarea cantitativa a meniurilor astfel incat sa fie asigurata ratia alimentara corespunzatoare varstei pentru glucide, lipide, proteine, etc.
Verificarea diversitatii alimentare din care se obtin principalii nutrienti necesari cresterii. Copiii la aceasta varsta au nevoie de un aport crescut de Calciu si Vit. D
Verificarea asigurarii alimentelor specifice fiecarui sezon.
Ancheta alimentara se face in lunile mai si octombrie ale fiecarui an scolar si rezultatul se centralizeaza intr-un tabel care ne ajuta sa vedem pe ce alimente trebuie sa ajustam meniul alimentar pentru a asigura ratia necesara per copil, pentru o crestere armonica. Ancheta alimentara este avizata de medicul si asistenta gradinitei si aprobata de conducerea unitatii de invatamant.
Cresterea armonica se stabileste anual in cadrul examenului de bilant efectuat de catre medic impreuna cu asistentul medical prin masuratorile somatometrice (cântărire, măsurare talie si perimetre).
Copiii primesc 4 mese zilnic după cum urmează:
8.30 – 9.30 Micul dejun (Before School)
10.30 – 10.45 Gustare de fructe (Before School)
12.30 – 13.00 Prânzul
16.00 – 16.30 Gustare
